Duurzame Dinsdag 2007
‘Zet Duurzaam Consumeren op de Kaart!’
Op 3 september 2007 is voor de negende keer Duurzame Dinsdag georganiseerd. Het is een initiatief waaraan een gevarieerde groep maatschappelijke organisaties een bijdrage levert waarbij het streven naar een duurzame samenleving centraal staat. Het thema was in 2007 ‘Zet Duurzaam Consumeren op de Kaart!’ Dit jaar heeft minister Cramer van het ministerie van VROM het Duurzame Koffertje met 259 initiatieven, wensen en statements in ontvangst genomen.
Duurzame Dinsdag is een vast jaarlijks moment (eerste dinsdag van september, twee weken voor de troonrede) waarop samenleving (burgers, maatschappelijke organisaties, bedrijven, wetenschap, onderwijs) en politiek met elkaar in contact treden over de voorwaarden om te komen tot een duurzame ontwikkeling van de samenleving – en ieders verwachtingen en verantwoordelijkheden hierbij. Dit gebeurt door symbolisch het duurzame koffertje, gevuld met duurzaamheidinitiatieven uit de samenleving, te overhandigen aan een vertegenwoordiger van het kabinet.
Duurzame Dinsdag bestaat sinds 1999. IVN is sinds 2004 eigenaar van het concept en initiatiefnemer voor de organisatie van deze dag. Duurzame Dinsdag wordt ondersteund door partners van Duurzame Dinsdag, de Nationale Jeugdraad, TEMA-NL, Stichting Mondiale Samenleving, SME advies, Provincie Zuid-Holland en de Nederlandse Vrouwenraad. De partners ondersteunen het concept Duurzame Dinsdag (zie Bijlage 1) en hebben een belangrijke rol in het werven van initiatieven via de achterban. Naast de primaire partners ondersteunen partners en partijen afkomstig uit een breed spectrum van de samenleving Duurzame Dinsdag. UN DESD (Decade of Education for Sustainable Development) draagt zorg voor de koppeling met andere duurzaamheidinitiatieven.
Duurzame Dinsdag vond voor de negende keer plaats in de Oude zaal van de Tweede kamer in Den Haag.
Froukje Jansen van het tv programma LINK gaf het startschot voor de Duurzame Dates. Initiatiefnemers en allerlei organisaties konden met elkaar kennis maken met het doel de initiatieven verder te helpen.
Er zijn meer jongeren betrokken bij Duurzame Dinsdag doordat de Nationale Jeugdraad een wedstrijd heeft uitgeschreven onder hun achterban, gefinancierd door NUON. Er zijn drie filmpjes gemaakt door jongeren waarvan de prijsuitreiking, door Ruud Schuurs van de NUON, op Duurzame Dinsdag plaats vond.
Ook is voormalig soapster Joris Putman gevraagd deel te nemen aan de duurzame parade, als model van kleding en Klimaatneutrale producten. Tijdens deze Parade werd duurzame geproduceerde kleding en een verscheidenheid aan duurzame klimaatneutrale producten.
Uit de 259 ingediende initiatieven heeft de jury onder leiding van de juryvoorzitter mevrouw S. Dekker zes genomineerden uitgekozen.
De eerste prijs was voor het kookboek ‘Duurzaam eten en koken’ van Sevim Zor.
De overige prijswinnaars waren:
- 2e prijs: De Gulpener Oogstparade, van drs. C.J.M. Lemmen, voorzitter Stichting Food Culture Group.
- 3e prijs: Een Wereldmaaltijd vooor iedere wereldburger, van Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling.
- 4e prijs: Stoere Vrouwen, van Wonder.
- 5e prijs: Wijde Wereldmarkt van DHO.
- Eervolle vermelding: Visie op Ondergrond van de gemeente Zwolle.
Alle prijzen bestonden uit ondersteuning en advies in natura, ter beschikking gesteld door Greenwish, Matchpoint Internet en het communicatiebureau Zilver Maan.
André van der Zande, secretaris-generaal van LNV hield een toespraak namens Minister Gerda Verburg van het ministerie van LNV.
Minister Cramer van VROM nam het goedgevulde koffertje met initiatieven en statements in ontvangst van Jurr van Dalen. Na ontvangst van 259 nieuwe duurzame initiatieven sprak minister Cramer (VROM): “Duurzaam consumeren is nu op de kaart gezet, nu moeten we het op de kaart houden! We hebben de vele inspirerende en innovatieve ideeën hard nodig. Daar moeten we in gezamenlijkheid aan werken. Bedrijven, burgers en bestuurders.”
In 2007 was er voor het eerst in twee regio’s extra aandacht voor Duurzame Dinsdag. In Limburg genoten Gouverneur Frissen en gedeputeerden Driessen, Wolfs, Vrehen en Kersten van de Provincie Limburg van een duurzaam ontbijt. Het ontbijt werd aangeboden door het IVN Consulentschap en het UM-instituut ICIS (International Centre for Integrated assessment & Sustainable development). In een open gesprek werden gedachten uitgewisseld over duurzaamheid in Limburg. In Zuid-Holland was er de hele dag aandacht voor Duurzaam consumeren. Op deze dag is het startschot gegeven tot duurzaam consumeren.
Duurzame Dinsdag werd in 2007 georganiseerd door IVN Nederland, de Nederlandse Vrouwen Raad, Tema Nl, SMS, SME Advies, Nationale Jeugdraad, provincie Zuid-Holland, UN DESD (Decade of Education for Sustainable Development), Nuon, ASN Bank, Matchpoint Internet in samenwerking met tal van maatschappelijke organisaties.