We kijken terug op een geslaagde Duurzame Dinsdag!
De dag startte vroeg met een netwerkontbijt voor initiatiefnemers en Tweede Kamerleden, Louise Vet sprak de duurzame troonrede uit, staatssecretaris Stientje van Veldhoven nam namens het kabinet de Duurzame Dinsdagkoffer in ontvangst, drie opvallend jonge dames ontvingen een Duurzaam Lintje, samenwerking en verbinding werden gezocht tijdens de matchmakingsessie en er was een dialoog tussen Tweede Kamerleden en initiatiefnemers. De dag eindigde met de bekendmaking van de prijswinnaars 2019 door juryvoorzitter Maurits Groen.
Netwerkontbijt Tweede Kamerleden en duurzame initiatiefnemers
Nieuw deze Duurzame Dinsdag was een exclusief netwerkontbijt met Tweede Kamerleden en de voor een prijs genomineerde duurzame initiatiefnemers. Op een laagdrempelige manier konden de genomineerden kennis en ervaring uitwisselen met Tweede Kamerleden Jessica van Eijs (D66), Rutger Schonis (D66), Laura Bromet (GL), Cem Lacin (SP) en Suzanne Kröger (GL). Uiteraard was de rol die de politiek kan spelen voor duurzame initiatieven om de volgende stappen te kunnen zetten een belangrijk onderwerp. De flinke oogst van het ontbijt gaf voeding voor de dialoog later op de dag.
Duurzame Lintjes
Traditiegetrouw werden ook dit jaar weer de duurzame lintjes uitgereikt aan drie personen die zich op een bijzondere manier inzetten voor een duurzame samenleving. Deze onderscheiding, ontworpen door kunstenares Iris Le Rütte, is de enige in zijn soort op het gebied van duurzaamheid in Nederland. Dit jaar vielen de ontvangers van de lintjes niet alleen op door hun bijzondere inzet, maar ook door hun opvallend jonge leeftijd. Milieuactivistes en klimaatstakers Greta Thunberg (16) uit Zweden, Anuna de Wever (18) uit Belgie en Lilly Platt (11) uit Huis ter Heide ontvingen de bijzondere erkenning.
Duurzame Troonrede door Louise Vet
Louise Vet, directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), buitengewoon hoogleraar Evolutionaire Ecologie bij Wageningen University en nummer één van de Trouw Duurzame Top 100, las tijdens Duurzame Dinsdag de Duurzame Troonrede voor. Een prachtige oproep aan alle soortgenoten om eens een stevige zelfreflectie te doen en het momenteel half volle glas duurzaam bij te schenken! Lees hier de hele Duurzame Troonrede van Louise Vet.
De #toekomststoel
De #toekomststoel is een idee van Jan Terlouw. De #toekomststoel is een lege stoel die in iedere vergadering en elk overleg de toekomst vertegenwoordigt en ons eraan helpt herinneren om duurzaamheid mee te wegen in de beslissingen van vandaag. Tijdens Duurzame Dinsdag 2019 kreeg de #toekomststoel een prominente plek op het hoofdpodium.
Duurzame Dinsdag dialoog
Dagvoorzitter Natasja van den Berg besprak samen met Tweede Kamerleden Lammert van Raan (PvdD), Matthijs Sienot (D66), Suzanne Kröger (GL), Laura Bromet (GL), Agnes Mulder (CDA) en Erik Ziengs (VVD) en alle genodigden in de Oude Zaal een aantal belangrijke duurzame onderwerpen. Zo werd onder andere besproken wat de politiek kan doen om waterbesparing in woningen net zo belangrijk te maken als energiebesparing, werd de belemmering van wetgeving bij het introduceren van nieuwe circulaire grondstoffen besproken en werden maatregelen die genomen kunnen worden om financiering voor kleine, risicovolle initiatieven mogelijk te maken aangedragen.
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven neemt Duurzame Koffer in ontvangst
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven heeft, namens het kabinet, de Duurzame Dinsdagkoffer in ontvangst genomen. De koffer was gevuld met 522 duurzame initatieven van bedrijven, organisaties en burgers. De inhoud van deze best gevulde koffer ooit (!) geeft het kabinet een beeld van de duurzame trends in Nederland. GreenWish maakte een analyse van alle ingezonden initiatieven. Bekijk de samenvatting hier.
Duurzame catering
Tijdens Duurzame Dinsdag was de gehele catering in handen van initiatiefnemers. DGTL festival was het eerste circulaire en klimaatneutrale festival ter wereld. Dit jaar zette DGTL de volgende stap door haar voedselsysteem om te draaien. In plaats van voedselverspilling te gebruiken voor compost, gebruikte het festival onverkochte en verspilde producten om hun (vleesvrije) maaltijden mee te koken. DGTL draait hiermee - samen met The Food Line-Up, Instock en de Revolution Foundation - het systeem om. Het menu is niet langer gebaseerd op wat bezoekers zouden willen eten, maar op die 30% van de producten die nooit wordt gegeten, afkomstig van de beschikbare reststromen van lokale voedselketens. Ook het ontbijt en de lunch Duurzame Dinsdag bestonden uit voedsel afkomstig uit reststromen. Bereid door partners JackBean en Acai Events. Daarnaast konden aanwezigen de hele dag door genieten van de kruidenthee van (genomineerde voor de Lidl voedselprijs) Ptthee. Ptthee zaait kruiden en bloemen in bij boeren in Nederland en helpt daarmee met het herstellen van de Nederlandse biodiversiteit. Voor de koffieliefhebbers was er koffie van Circular Coffee Collective. Zij stimuleren het gebruik van herbruikbare bekers en mokken. En stoppen de besparing die hiermee behaald wordt in een fonds, wat ingezet wordt voor verduurzaming op koffieplantages.
De prijzen
Aan de meest duurzame, innoverende en onderscheidende initiatieven zijn prijzen uitgereikt door de jury van Duurzame Dinsdag, onder leiding van Maurits Groen. De prijzen zijn de VHG Groenprijs, Asito Sociale-innovatieprijs, ING Circulair ondernemenprijs, Greenchoice Energieprijs, Lidl Voedselprijs en de Duurzame Dinsdag-prijs. Lees hier meer over de winnaars van 2019.