U bent hier:  Home  /  Nieuws  /  Nieuwsarchief  /  Duurzame Lintjes 2022
07 september 2022

Duurzame Lintjes 2022

Bij een duurzame Prinsjesdag horen natuurlijk ook lintjes. Tijdens Duurzame Dinsdag 2022 zijn drie duurzame lintjes uitgereikt.

 

Frans Timmermans

Frans Timmermans ontving een duurzaam lintje voor zijn tomeloze inzet voor sociaal-maatschappelijke thema’s en het klimaat.

Fragment het juryraport:

"Gesteund door een team met rechterhand Diederik Samsom en deskundige en gedreven ambtenaren heeft hij de Green New Deal geëntameerd, die de EU, een van de grootste economische blokken ter wereld, op een veel duurzamere koers zet.

Onderdeel daarvan is de eerst Europese Klimaatwet, die klimaatneutraliteit in 2050 tot doel heeft en in de EU-wetgeving wil verankeren. En om dat te garanderen heeft Timmermans het voor elkaar gekregen om de CO2-emissiereductiedoelstelling voor 2030 op tenminste 50% te zetten. Ook is Timmermans een van de grootste voorvechters van uitbreiding het ETS, het CO2-emissiehandelssysteem, naar de scheepvaart en de luchtvaart. En dat geldt ook voor de Carbon Border Tax, die bedoeld is om te voorkomen dat Europese bedrijven die duurzamer produceren het slachtoffer worden van concurrentievervalsing door bedrijven buiten de EU die onduurzaam produceren.

En de lijst van duurzame wapenfeiten van Frans Timmermans is nog veel langer. Het Just Transition Fund, de Biodiversiteitstrategie, de ‘Farm to Fork’ strategie, het bevorderen van een circulaire economie -en het zijn er zijn nog veel meer. Om al deze daden kent de jury van Duurzame Dinsdag met groot genoegen een Duurzaam Lintje toe aan Frans Timmermans."

 

IPCC wetenschappers

Het tweede duurzame lintje ging naar de IPCC wetenschappers. Ze laten zien hoe wetenschappelijk onderzoek gebruikt kan worden om internationaal klimaatbeleid om te vormen.

Fragement uit het juryraport

"Klimaatontwrichting ten gevolge van de uitstoot van broeikasgassen door de mens vormt een existentiële bedreiging voor het voortbestaan van aardse ecosystemen, die zich de afgelopen miljoenen jaren hebben ontwikkeld, en daarmee ook van de menselijke cultuur die zich dankzij die ecosystemen heeft kunnen ontwikkelen.

Het IPCC, het Intergovernmental Panel on Climate Change is in 1988 opgericht vanuit dat besef, en op grond van de conclusie dat het van enorm belang is dat de mensheid zo snel mogelijk zo veel mogelijk kennis verzamelt om te weten te komen wat er precies gaande is, welke processen en interacties plaatsvinden en wat er zou kunnen en moeten gebeuren om die klimaatontwrichting tegen te gaan en de ernstigste gevolgen daarvan zoveel mogelijk te beperken.

Vorig jaar verscheen de zesde editie van de IPCC-rapporten, die in de loop der jaren niet alleen met een steeds grotere mate van zekerheid aangaven dát klimaatverandering gaande is, dát de uitstoot van broeikasgassen door de mens daarvan verreweg de hoofdoorzaak is, én dat de gevolgen van klimaatverandering een steeds grotere ontwrichting veroorzaken van ecosystemen en daardoor ook van de menselijke samenleving.

Daarmee is ook meteen duidelijk dat de IPCC-rapporten niet alleen een zware maatschappelijke lading hebben, maar ook dat er fenomenale economische en politieke belangen in het spel zijn. De huidige economie die deze klimaatontwrichting veroorzaakt zal immers grondig veranderd moeten worden –en bestaande belangen vinden dat een bedreigende conclusie.

Een groot aantal Nederlandse wetenschappers speelt in het hele proces om tot een nieuw IPCC-rapport te komen een belangrijke rol. Om hen te danken voor hun grote bijdrage aan dit belangrijke werk kent de jury van Duurzame Dinsdag, voor het eerst in haar 24-jarige geschiedenis, daarom een Duurzaam Lintje toe aan niet één uitzonderlijk persoon met een belangrijke bijdrage aan verduurzaming van de samenleving, maar aan deze hele groep."

Duurzaam Lintje IPCC wetenschappers

 

Jaap Korteweg

Jaap Korteweg van De Vegetarische Slager kreeg een lintje voor zijn innoverende bijdrage aan het voedsel-, energie- en klimaatvraagstuk.

Fragement uit het juryraport:

""Samen met Nico Koffeman richtte Jaap Korteweg op Dierendag in 2010 “De Vegetarische Slager” op met als doel smakelijke vleesvervangende producten te maken. Met behulp van anderen, die ook al experimenteerden met vervangers op basis van onder meer bonen, lukte dat wonderwel in no time. Al drie jaar later behaalde Korteweg de derde plaats bij de verkiezing van ‘De Lekkerste gehaktbal van Nederland’, georganiseerd door De Telegraaf. Met humoristisch-provocerende productnamen als ‘kipstuckjes’ en ‘gehacktbal’ wist Korteweg veel free publicity te genereren, zeker niet in de laatste plaats doordat de Voedsel- en Warenautoriteit ineens een lachwekkende kruistocht begon om die namen te verbieden.

De producten van De Vegetarisch Slager sloegen zo goed aan, dat al snel vele duizenden verkooppunten waren in een groot aantal landen. Dat stelde Jaap Kortweg ook in staat om al in 2017 een eigen fabriek te openen. Die snelle groei wekte ook de belangstelling van Unilever, dat met Duurzaam Lintje-winnaar Paul Polman een duurzame koers was gaan nastreven. Het resultaat daarvan was dat Jaap Kortweg in 2018 zijn bedrijf aan Unilever verkocht. De vleesvervangers liggen inmiddels tot en met in China in de winkel.

Wie gedacht had dat Jaap Korteweg daarmee op zijn lauweren zou gaan rusten, had het natuurlijk faliekant bij het verkeerde eind, want onmiddellijk stortte hij zich op een nieuw, en feitelijk nog veel uitdagender avontuur, namelijk de zoektocht naar een manier om melk maken zonder koeien. Inmiddels zet Jaap Korteweg de verworven financiële middelen in om met zijn nieuwe bedrijf “Those Vegan Cowboys” die Holy Grail te vinden.

De jury van Duurzame Dinsdag kent Jaap Korteweg, voor zijn reeds geleverde prestaties én zijn ambitieuze inzet onder het motto ‘put your money where your mouth is’ om een nog grotere bijdrage te leveren, van harte een Duurzaam Lintje toe."

 

Duurzaam Lintje Jaap Korteweg